Gå till innehåll

Framtiden behöver ingenjörer och tekniskt kunniga

3D rendering of a house showing different layers of roof structure

I en tid då vi förväntar oss att kunna göra det mesta via en skärm lika stor som vår handflata så borde det vara självklart att ingenjörsyrket är något att satsa på. Vi nöjer oss inte med den teknik som vi har idag och nya och bättre tekniska lösningar välkomnas hela tiden. Den svenska ingenjörsutbildningen är väl ansedd och det kan ha något att göra med att man jobbar flitigt med att uppdatera innehållet i kurserna. Samtidigt så är det så att modern teknik bygger på innovation och därför så behöver moderna ingenjörsutbildningar ge plats för det tänkande som sker utanför de traditionella ramarna.

Framtidens ingenjörer

Man kan gott säga att ingenjörsyrket alltid har varit lämpligt för den som tycker om att utveckla tankar och idéer i praktiken och skapa sådant som förändrar vår tillvaro. Nuförtiden så kan det gå väldigt snabbt och många gånger så behöver man omfattande förändringar som kräver nya uppfinningar och användarvänliga lösningar. Ett exempel på detta är den mobila tekniken som har satt stora krav på hur vi använder oss av Internet. Många hemsidor och tjänster online har fått göras om från grunden och samtidigt så har nya tekniska lösningar för detta område utvecklats och lanserats. Bakom dessa står duktiga ingenjörer och tekniker som förstår problematiken och som kan ta maskintekniken till nästa nivå.

Framtidens ingenjörer kommer att få många utmaningar och dessutom en mycket snävare tidsram. Den som tycker om problemlösning och som är intresserad av teknologi och maskiner kan se fram emot ett klimat där innovativ problemlösning kommer att vara starkt efterfrågad. Men det är inte bara nöjet av att ha ett spännande jobb som gör att ingenjörsyrket är så attraktivt idag och framöver. Den ökade efterfrågan av tekniskt kunniga lägger förstås också grunden till fördelaktiga löner och möjligheten till att påverka sin arbetssituation med förmåner som gör att man trivs extra bra på jobbet.