Gå till innehåll

SGUs version av Minecraft – BetterGeo

minecraftOnlinespelet Minecraft spelas av människor i alla åldrar och har sålts i över 54 miljoner exemplar världen över.

Minecraft är ett äventyrsspel som bygger på geologi. Det handlar om att hitta och bryta fyndigheter för att kunna bygga verktyg, bostäder, vapen och på så sätt kunna utforska olika miljöer och samtidigt klara sig mot de monster och farligheter som finns där.

Det är SGUs Sveriges geologiska undersökning, som utvecklat en betaversion av det populära spelet Minecraft där spelaren kan hitta olika typer av mineraler och utföra uppgifter för att på ett lekfullt sätt lära sig mer om gruv och mineralnäringen.

Den nya versionen av Minecraft har demonstrerat i den 8 maj kl. 13.00 i kommunstyrelsens sammanträdesrum i Stadshuset i Skellefteå. Vid demonstrationen kommer några -provspelare- få testa den nya versionen av spelet. Demonstrationen har arrangerat av SGUs Region Västerbotten och Skellefteå kommun.

Vid demonstrationen närvarade personal från SGU för att berätta mer om bakgrunden till den nya satsningen. Lennart Gustavsson är projektledare vid Region Västerbotten för Gruvkomp, ett uppdrag från regeringen att utarbeta planer för gruv och mineralnäringens långsiktiga behov av nyanställningar:

_Det här är ett jättebra exempel på hur vi kan jobba för att locka fler unga att söka sig till gruv och mineralnäringen. Kompetensbehoven inom branschen är stora och kommer bli större. Det är därför viktigt att vi jobbar på nya sätt för att skapa intresse för branschen redan i de lägre åldrarna.

BetterGeo är en del av SGUs uppdrag att öka kunskapen om geologins betydelse för samhällsbyggnad och tillväxt, enligt SGU Sverige.
Syftet med SGUs mod BetterGeo är att öka intresset och förståelsen för geologi och geologins betydelse för samhället.